Plechtigheid Veerle en Frank1. Muziek bij begin plechtigheid : "Thank you" van Dido


2. Gedicht : "Voor een dag van morgen" van Hans Andreus (door Veerle)


3. Verwelkoming (door Freia) :Beste Veerle en Frank,

Geachte ouders, familie en vrienden,

Graag heet ik u allen hartelijk welkom op deze feestelijke dag ter ere van Veerle en Frank!

Zij hebben mij gevraagd om vandaag samen met hen, een bijzonder accent aan hun samen-zijn en verdere samen-leven te verlenen, iets wat ik met veel plezier doe. Inderdaad met veel plezier, omdat ik als moreel consulent een persoonlijk en vrijzinnig accent mag toevoegen aan dit huwelijk tussen deze twee mensen. Het siert Veerle en Frank trouwens dat ze een eigen inhoud willen leven aan hun leven samen, met deze persoonlijke plechtigheid.

Tot onze grote vreugde stappen ze vandaag “samen” in het huwelijk. Een stap waarmee ze aan hun omgeving wilden meedelen dat ze vastberaden voor elkaar kiezen. Trouwen betekent voor Frank en Veerle vooral het vieren van hun liefde en vriendschap voor elkaar en het vooruitzicht van hun gezamenlijke toekomst.

Beste Veerle en Frank,

Deze dag is niet zomaar een dag, deze dag heeft voor jullie een speciale betekenis, omdat jullie beiden een trouwbelofte willen afleggen, een getuigenis van je beslissing om samen aan je leven verder te bouwen. Dit is het moment waarop jullie ‘jullie samen verder gaan' vieren… en dát omringd door jullie allen, hun vrienden en familie… Op langere termijn is deze dag het een bevestigen en verstevigen van jullie band naar elkaar en de buitenwereld toe. Jullie hebben het me zelf gezegd : “een relatie groeit, je groeit naar elkaar toe, leert elkaar kennen”. Trouwen was een stap die jullie allebei wilden zetten in dat groeiproces. Het voegt iets plechtigs, iets feestelijks toe. Door te trouwen willen jullie je gevoelens voor elkaar tonen, delen en vieren. En die gevoelens ook overdragen op andere mensen.

Beste aanwezigen,

Hetgeen wij vandaag vieren is eigenlijk de bevestiging van iets wat járen geleden reeds begonnen is.

Als we nu terugblikken op toen, blijven mooie en ook grappige herinneringen sterk in jullie geheugen gebeiteld.

Maar zeker ook in de gedachten en gevoelens van dit paar zelf… Over die herinneringen kunnen Veerle en Frank u zelf veel meer vertellen. Ik geef nu graag het woord aan Frank, die het gedicht "Wave" zal brengen…


4. Gedicht : "Wave" van David Sylvian (door Frank)


5. Bezinning (door Freia) :


Wat trekt iemand nu juist in zijn of haar levenspartner aan?

Voor de ene zijn het al die kleine overeenkomsten, voor de andere dan weer het feit dat ze elkaar aanvullen, dat ze elk hun eigen mening en gevoelens mogen hebben en kunnen tonen…Frank en Veerle vergelijken hun relatie met een puzzel: niet élk stukje is hetzelfde, maar ze passen wel allemaal in elkaar. Daardoor kunnen ze het zo goed met elkaar vinden, daardoor zien ze elkaar ook graag…afzonderlijk betekenen die puzzelstukjes enorm veel, zijn ze erg waardevol, maar als je ze samenvoegt dan krijg je een afgewerkt plaatje, een duidelijk beeld… de stukjes passen perfect in elkaar… lopen in elkaar over…vormen een eenheid…

Veerle, mag ik jou uitnodigen om nu het gedicht "Ik stroom in jou" van Liselore Gerritsen te brengen…


6. Gedicht : "Ik stroom in jou" van Liselore Gerritsen (door Veerle)


7. Bezinning (door Freia) :


Veerle en Frank, vandaag hebben jullie besloten om jullie levens voor altijd aan elkaar te verbinden en ik ben ervan overtuigd dat ik uit naam van iedereen hier aanwezig mag zeggen dat we blij zijn dat we dit speciale moment met jullie mogen delen. We zijn getuigen van deze verbintenis en van de liefde die jullie voor elkaar voelen. Een liefde die door de jaren gegroeid is en jullie steeds dichter bij elkaar gebracht heeft tot de eenheid die jullie vandaag vormen. Ik wens jullie alle geluk van de wereld toe en hoop dat deze dag het begin mag zijn van een overtuigd ‘ja’ aan een leven met en voor elkaar, dat jullie elkaar door het leven dragen met mooie verwachtingen, kracht en liefde om samen jullie dromen waar te maken en aan een leven te bouwen waarvan jullie altijd gedroomd hebben.


8. Muziek : "Als dat gebeurt" van Ingeborg


9. Aankondigen van geloften (door Freia) :

Beste Veerle en Frank,

Jullie trouwen vandaag omdat je niet zonder de andere verder wil, omdat jullie elkaar dolgraag zien. Deze dag is niet het begin van jullie liefde voor elkaar. Jullie hebben doorheen jullie leven samen elkaar al vaker jullie hart beloofd, door een simpel gebaar, door een lieve blik een spontane knuffel,…

In jullie leven willen jullie tijd maken om stil te staan en te genieten van het leven. Tijd maken voor elkaar, tijd om verwonderd te kunnen zijn, tijd om blij en verdrietig te zijn.

In jullie leven samen kunnen jullie elkaar steeds verder ontdekken en samen keuzes maken. De stap die jullie vandaag zetten, is niet in een plotse opwelling ontstaan. Het is een weloverwogen keuze, vanuit de liefde voor elkaar… iets wat jullie zelf het beste kunnen vertellen. Jullie willen dit doen door enkele woorden tegen elkaar te zeggen en hebben ervoor gekozen elkaar een ring te schenken. Jullie hebben elkaar jullie jawoord gegeven en willen elkaar nu ringen schenken als symbool van jullie wederzijdse liefde en trouw.

Beste aanwezigen,

Frank en Veerle zien de ring als een symbool voor hun liefde. Een liefde die nooit vergaat, die zonder begin of einde is, altijd rond en steeds verder gaand. Deze ring staat voor hen voor volledigheid, voor oneindigheid en volmaaktheid.

Beste Frank en Veerle,

Jullie ringen zijn ook een teken van jullie verbondenheid met elkaar, een teken dat de andere blijft dragen. De levenscirkel wordt in zijn oneindigheid en tegelijkertijd in zijn begrenzing gesymboliseerd in de ring die jullie over elkaars vinger willen schuiven. Om deze ringen te maken werd metaal behoedzaam gebogen. Om de cirkel te sluiten, zullen jullie even behoedzaam rekening moeten houden met rede en emotie bij jezelf, bij je partner, bij familie en vrienden. Mag ik jullie nu vragen jullie huwelijksbeloften aan elkaar te vertellen en de ringen over de vinger te schuiven.


10. Geloften en ringuitwisseling (door Veerle en Frank)


Veerle :

Al van toen ik nog een klein meisje was, had ik reeds een duidelijk beeld van hoe mijn prins op het witte paard moest zijn. Hij moest bovenal lief zijn. En romantisch. Maar ook mijn beste vriend en soulmate. Toen ik je leerde kennen, besefte ik al snel dat ik dit alles in jou zou vinden. Jij zou mij vervolledigen. Met jou zou ik oud worden.

Wat we ondertussen samen hebben opgebouwd is heel bijzonder, daarvan ben ik overtuigd. En daarom wil ik je vandaag met heel mijn hart beloven je voor altijd lief te hebben en er altijd voor je te zijn. Ik beloof je te respecteren en te koesteren. Ik beloof ook dat ik, als het nodig is, voor onze relatie zal vechten. Maar bovenal beloof ik alles met je te delen: Geluk en verdriet. Hoop en wanhoop. Liefde en haat. Goed en slecht. Wat er ook op onze weg komt, uiteindelijk zal het altijd goed zijn, want we zullen samen zijn.

Vandaag hebben we nog een hele toekomst voor ons en jij bent de enige met wie ik hem wil delen. Want met ieder kloppen van mijn hart zie ik je graag. Liever dan mezelf, liever dan gelijk wie, liever dan het leven. Mijn prins. Mijn vriend. Mijn soulmate.


Frank :

Liefste; ik schreef je ooit, anoniem, een beetje laf: "Het had, misschien, mooi kunnen zijn". Ondertussen zijn we meer dan 4 jaar verder, en het is ook al héél mooi geweest. Ik heb je écht leren kennen en ik ben je oneindig graag gaan zien. Ik koester me in je warme liefde, in onze intense vriendschap.

Vandaag, op onze dag, wil ik het eigenlijk voor iedereen hier uitschreeuwen: "Ik hou van jou"! En ik wil dat blijven doen: als jouw man. Ik wil plezier met je maken als een vriend, en je beminnen als een minnaar, met je ravotten als een broer, je beschermen als een vader, je veilige warmte opzoeken als een zoon. Ik beloof je al m’n liefde te geven, en rust, kracht en respect.

Liefste, ik zou oud willen worden met jou... Het zal, daar twijfel ik niet aan, nog mooier worden!


12. Afsluiten van de plechtigheid (door Freia) :


Beste aanwezigen,

Voor jullie allen is dit feest een bedanking voor jullie steun en warmte, jullie genegenheid en nabijheid, kortom jullie vriendschap. Tegelijkertijd is dit feest ook een boodschap van gastvrijheid. Jullie zijn welkom, welkom in hun leven, in hun toekomst.

Voor Frank en Veerle betekent hun toekomst samen, een bouwen aan een heel intense relatie, met veel liefde, warmte, vriendschap. Echt samen oud worden dus...

Beste Veerle en Frank,

Er rest mij nu nog jullie beiden een liefderijke en succesvolle toekomst te wensen. Dat het vandaag voor jullie verder nog een heel leuke en bijzondere dag zal worden, daarvan ben ik overtuigd…

Geachte aanwezigen,

Veerle en Frank hebben nog een leuke afsluiting bedacht voor hun persoonlijke plechtigheid. Mag ik u allen vragen het bruidspaar naar beneden te volgen, waar iedereen een ballon zal overhandigd worden. Het is vervolgens de bedoeling dat jullie samen die ballonnen zullen oplaten, waarna ze u uitnodigen samen met hen een glaasje te drinken op hun leven samen…

Mag ik u allen nog een daverend applaus vragen voor dit pasgehuwde paar!


13. Muziek : "Your love gets sweeter" van Finley Quaye